Gambling är väldigt omtyckt bland spelare i alla åldrar, men det finns tyvärr också en baksida med gambling. Det handlar om risken att hamna i spelberoende och spelmissbruk. Just gambling innebär en större risk än många andra spel eftersom det är en så kort tid mellan insats och vinst. Dessutom innebär själva gambling miljön en större risk eftersom det är en miljö som är så fokuserad på spel och snabba vinster. Casinomiljö till exempel fokuserar väldigt mycket på lyx, flärd och glamour, vilket kräver mycket pengar för att upprätthålla statusen. Bettingmiljö kan vara snabb och hetsig och innehålla mycket adrenalin och dramatik, vilket kan innebära att man dras in i spelandet mer och mer även om man inte vill.

Vad är spelberoende?
Man kan säga att spelberoende har man hamnat in när man inte längre kan kontrollera sitt spelande. Då spelandet har överskuggat en så stor del av livet att andra saker drabbas, som ekonomi, arbetsliv och relationer.

Vem drabbas av spelberoende?
Forskning har visat sig att det finns människor som har lättare att drabbas av spelberoende än andra och det är sådana människor som också lider av större risk att drabbas av alkohol- eller narkotikaberoende. Spelberoende är klassat som ett missbruk, precis som vilket annat missbruk som helst och spelande har visat sig ge samma neurokemiska reaktioner i hjärnan som hos alkoholister och narkomaner. Det är omkring två procent av svenskarna som är diagnosticerade med spelberoende eller spelmissbruk, men troligen är det många fler som är drabbade utan att ha fått diagnos.

Vad får spelberoende för konsekvenser?
Spelande kan ge många negativa konsekvenser. Spelar man så mycket att ens arbetsliv, relationer och ekonomi påverkas så kan spelandet leda till såväl skulder som arbetslöshet och kanske till och med skilsmässa. Just skulder är det många som är spelberoende som har och ofta dominerar också jakten på pengar till mer spel den spelberoendes vardag. All den tid som inte går åt till själva spelandet går åt till att fundera ut hur man ska få mer pengar till spel. Många skuldsatta försöker också spela för att vinna pengar för att lösa sina skulder ? en strategi som tyvärr sällan lyckas.

Hur ska man undvika spelberoende?
För att undvika spelberoende gäller det att ha koll på sitt spelande. Att sätta en rimlig gräns för hur ofta och hur mycket man får spela, liksom hur mycket pengar man får spela för per månad är ett bra sätt. Sedan så ska man aldrig spela när man är alltför trött, alkoholpåverkad eller väldigt arg, eftersom sådana känslor kan göra att man tappar omdömet och satsar för mer pengar man har råd med eller tar alltför höga risker.