Turspel kontra sannolikhetsspel

Man brukar dela in gamblingspel och andra spel i två olika grupper, nämligen turspel eller slumpspel kontra sannolikhetsspel eller skicklighetsspel.

Vad är turspel?

I turspel är det turen, eller snarare slumpen, som avgör om du vinner eller inte. Det innebär att det inte finns någon strategi som markant ökar chansen att vinna. Det innebär också att det inte på något sätt går att räkna ut hur stor chansen är att du ska vinna. Tänk dig en skraplott till exempel. Genomsnittligt kan det vara 1/3 av lotterna som är vinstlotter. Men det innebär inte automatiskt att det är vinst på var tredje lott. Om du köper nio lotter så kan du inte garantera att tre av dem är vinstlotter. Det kan lika gärna vara så att du köper nio stycken nitlotter, medan nästa person köper fem stycken vinstlotter istället. Turspel innebär alltså att det är slumpen som bestämmer vem som vinner. Ingen kan påverka spelen utan det är ren tur om du lyckas få med dig vinstlotterna från affären eller att de nummer du prickat in på Lottokupongen dras.

Vad är sannolikhetsspel?

Sannolikhetsspel, eller skicklighetsspel, är raka motsatsen till turspel. Dessa spel kan man påverka genom att bli skickligare på spelet, eller genom att lära sig olika strategier som gör att ens vinstchanser blir fler. Det finns en hel del åsikter kring vad som är rena skicklighetsspel och vilka som är blandning mellan turspel och skicklighetsspel. Men till exempel kan man anse att poker, odds, sportbetting, Black Jack och andra liknande spel är sannolikhetsspel.

Blandning mellan turspel och sannolikhetsspel

Det finns också spel som är en blandning mellan turspel och skicklighetsspel. Där har slumpen mindre eller större påverkan på resultatet, men det finns också en viss möjlighet att påverka utgången av spelet. Odds och betting kan exempelvis sägas vara en blandning. Det går aldrig helt att förutsäga vem som ska vinna. Men samtidigt så kan man faktiskt förbättra sina chanser genom att läsa på om den sport som man satsar pengar på. På så sätt kan man få en bättre bild av vad som är störst sannolikhet att det ska inträffa. Har man koll på laget, spelarna eller hästarna, i vilken form de är för tillfället, hur de har lyckats tidigare under säsongen samt hur de står sig i konkurrensen mot sina medtävlare, ja då har man en stor fördel när man ska satsa. Men även fast man är extremt påläst så innebär det inte att man automatiskt kommer att gissa rätt ? hästen kan ju plötsligt ha blivit